U bent hier

Over visueel leren / beelddenken

Onze hersenen zijn een ingenieus besturingssysteem, waardoor we 95% van alles wat we doen, kunnen doen zonder er bewust over na te denken. Iedereen wordt geboren met activiteit in onze rechter hersenhelft. Daarin zitten de emoties en het gevoel, de basiselementen die een mens nodig heeft om te overleven. Tot we ongeveer 10 jaar zijn wordt de linkerhersenhelft ontwikkeld en er bij betrokken.

Een groep mensen blijft de voorkeur houden hun rechter hersenhelft te gebruiken, zij zijn vaak sterk visueel ingesteld. Het automatiseren zoals dat op school wordt aangeboden, het vaak herhalen van de stof zodat het in het lange termijn geheugen komt, werkt bij deze groep minder goed. Wat deze groep wel goed kan, is 'plaatjes' maken van informatie en op een actieve manier deze informatie opslaan in het lange termijn geheugen. Als ze dit op een juiste manier doen, kunnen zij ook de informatie op een later tijdstip reproduceren. Het gaat er dus om dat de informatie op een juiste manier in het lange termijn geheugen wordt gezet, zodat het weer gereproduceerd kan worden, want vanaf dat moment werkt het bij iedereen ongeveer hetzelfde.

Vaak wordt de term ‘beelddenken’ gebruikt voor meer rechts georiënteerde mensen. Men denkt dan als ik dan beelden of plaatjes gebruik bij het leren, dan snapt dat kind het wel. Het gaat echter niet alleen over het gebruik van een plaatje erbij, maar ook over hoe koppel je de informatie aan wat je al weet, zodat je het beter bij elkaar op kunt slaan en daardoor makkelijker kunt reproduceren. Vaak willen rechts georiënteerden ook liever hun eigen beeld/plaatje erbij maken en raken verward door het plaatje wat aangeboden wordt.

Waaraan kunt u een persoon herkennen die meer rechts georiënteerd is? Hier enkele kenmerken op een rijtje:
- kan snel overzien / aanvoelen van de situatie / sfeer
- heeft originele, creatieve oplossingen
- heeft moeite met het verwoorden van gedachten
- Is gevoelig voor kritiek en is emotioneel meer gevoelig
- kan makkelijk logische verbanden zien
- heeft moeite met abstractie (synoniemen, metaforen, beeldspraak)
- automatiseren gaat lastiger
- Kan zich de weg goed herinneren, heeft goed ruimtelijk inzicht

Dit zijn enkele kenmerken van een rechts georiënteerde persoon, met specifieke kwaliteiten en valkuilen die ze tegen komen. Wilt u meer weten over rechts georiënteerde en hoe u ze kan herkennen, neem dan gerust contact met ons op.